Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μουσικό Σχολείο. Ενα κύτταρο Πολιτισμού
  Tο Μουσικό Σχολείο είναι ένα δημόσιο σχολείο (Γυμνάσιο – Λύκειο) που λειτουργεί όπως όλα τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια (ίδια μαθήματα Γενικής Παιδείας, ίδιες ώρες, ίδια βιβλία) στο οποίο, επίσης, γίνονται και μαθήματα Μουσικής Παιδείας.
  Σκοπός του Μουσικού Σχολείου είναι "Η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλον τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης."    Εκτός από τα θεωρητικά Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, οι μαθητές διδάσκονται σε ατομικά μαθήματα και 3 μουσικά όργανα. Ένα όργανο επιλογής (όπως κιθάρα,  βιολί  παραδοσιακά ή ευρωπαϊκά κρουστά, τσέλο, ακορντεόν, σαξόφωνο, κλαρινέτο ,τρομπόνι , λαούτο,μαντολίνο κλπ) και δυο υποχρεωτικά : Το πιάνο, ως όργανο αναφοράς της ευρωπαϊκής μουσικής, και τη λύρα.
Στους μαθητές παρέχεται δωρεάν από την Πολιτεία η μεταφορά τους στο σχολείο από κάθε σημείο ου νομού με λεωφορεία ή ταξί καθώς και πλήρες ατομικό μεσημεριανό γεύμα 
  Στο Μουσικό Σχολείο δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα Μουσικά Σύνολα (όπως χορωδία και ορχήστρα έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, χορωδία και ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων ,χορός ,θέατρυ κλπ). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων, επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα που απασχολεί τον μαθητή. Το Μουσικό Σχολείο αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικών παραστάσεων.
   Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων μπορούν : 1)      Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, σε οποιαδήποτε σχολή, τομέα ή κλάδο & ειδίκευση επιθυμούν.    
 2)      Να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση, έχοντας τα εφόδια που χρειάζονται.
3)      Να λάβουν τα Κρατικά Πτυχία Μουσικών Ειδικοτήτων,  αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Γενικό Μουσικό Λύκειο, που είναι οι μόνοι διαβαθμισμένοι τίτλοι μουσικής, αφού χορηγούνται μετά το Λύκειο,μετά από εξετάσεις στο Υπουργείο Παιδείας.
4)      Να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν, σε επαγγελματικό επίπεδο.
 Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως είναι ένα "άλλου πνεύματος" σχολείο. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να γίνουν μουσικοί. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, είναι  ένα σημαντικό κεφάλαιο στη Μουσική Εκπαίδευση σήμερα.
 Για να εγγραφεί κάποιος μαθητής στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου, πρέπει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς  ( τέλη Ιουνίου ) όπως ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή των υποψηφίων μαθητών γίνεται από επιτροπή εκπαιδευτικών που προσπαθούν να διαπιστώσουν τη σχέση του μαθητή με τη μουσική.  Δεν είναι απαραίτητο, ο υποψήφιος να γνωρίζει μουσική. Για να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία ο μαθητής, ο γονέας-κηδεμόνας του πρέπει  να προσέλθει στο σχολείο και να υποβάλλει αίτηση από 8-31 Μα’ί’ου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 28310-27553 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.msr.edu.gr
 

 

 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου