Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
            Στην πόλη μας ,την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 ,θα πραγματοποιηθεί  η πρώτη συνάντηση των Μουσικών Σχολείων της Κρήτης.Το πρόγραμμα της  συνάντησης αυτής περιλαμβάνει και κοινή μουσική εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ρεθύμνου , την ίδια μέρα στις 18.30.
             Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής θα θέλαμε να γράψομε δυο λόγια για το θεσμό των Μουσικών Σχολείων.
Τα Μουσικά Σχολεία έχουν ιστορία 23 ετών στην Ελλάδα. Είναι Σχολεία Δεξιοτήτων. Αφορούν σ`όλους τους μαθητές που αγαπούν τη Μουσική και απαιτούν ως μόνη προϋπόθεση τη Μουσική τους αίσθηση και αντίληψη.
       Είναι θεσμός που ιδρύθηκε με το νόμο 1824/88 όταν λειτούργησε πειραματικά το πρώτο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης.
Έκτοτε ιδρύθηκαν 42 Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα.
      Τα μαθήματα που παρέχονται είναι τα ίδια με των Σχολείων Γενικής Παιδείας,ενώ στο ολοήμερο πρόγραμμα προστίθενται 17 ώρες Μουσικής Παιδείας για το Γυμνάσιο- 12 ώρες για το Λύκειο πλαισιωμένης και από ευρύτερη Καλλιτεχνική Παιδεία: Θέατρο και Καλλιτεχνικά (Εικαστικά και Ιστορία της Τέχνης).

Η Μουσική εκπαίδευση ολοκληρώνεται με συλλογικά
μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής, Βυζαντινής Μουσικής και εκμάθησης Ατομικών Μουσικών Οργάνων.Τα Μουσικά μαθήματα διδάσκονται χωρίς να παραμελούνται τα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Έτσι από το Μουσικό Λύκειο αποφοιτούν μαθητές όλων των κατευθύνσεων.
  Οι συνθήκες φοίτησης είναι πλεονεκτικές, αφού τα τμήματα χωρίζονται στους 20 μαθητές και η κατάρτιση των μουσικών προγραμμάτων γίνεται εξατομικευμένη. Τα Μουσικά Σχολεία είναι ολοήμερα με επιπλέον δυνατότητες δωρεάν σίτισης εντός του σχολικού προγράμματος και δωρεάν μεταφοράς τους από και προς το σχολείο.
   Το Μουσικό Σχολείο αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από τη συμμετοχή τους σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις, σε περιβαλλοντικά προγράμματα, σε εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ.
  Στο Μουσικό Σχολείο δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα Μουσικά Σύνολα (όπως χορωδία και ορχήστρα έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, χορωδία και ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων κλπ). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων, επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου, αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα που απασχολεί το μαθητή.
 Τα Μουσικά Σχολεία αποτελούν μια από τις σημαντικότερες τομές στη Δημόσια Εκπαίδευση, ακριβώς γιατί - πέρα από το γνωστικό επίπεδο στον τομέα των γενικών μαθημάτων και κατεξοχήν στον τομέα της μουσικής ευρωπαϊκής και παραδοσιακής - προσφέρουν στους μαθητές τους μια γενικότερη αισθητική παιδεία.
«Είμαι πραγματικά φανατική οπαδός του θεσμού των Μουσικών Σχολείων, όπως οι περισσότεροι από τους συναδέλφους που έχουν εργαστεί κατά καιρούς σ’ αυτά. Θεωρώ ότι τα παιδιά μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που έχουν, να αναπτύξουν μια γενικότερη αισθητική καλλιέργεια και να διαμορφώσουν μια στέρεη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, όχι μόνο ως μουσικοί, αλλά –κυρίως– ως ενεργοί και συμμετέχοντες πολίτες.» ,γράφει μια καθηγήτρια  ….
  Η Αφροδίτη Πανικίδου ,απόφοιτη Μουσικού Σχολείου ,γράφει στο περιοδικό
«παρτιτούρα»……. «…το Μουσικό Σχολείο μου θυμίζει μια μεγάλη οικογένεια.
Από την Α΄γυμνασίου έως την Γ λυκείου μαθητές διαφόρων τάξεων γνωρίζονται ,συνεργάζονται και δημιουργούν μαζί……….το σχολείο αυτό υπήρξε σταθμός στη μετέπειτα πορεία μας ,όχι μόνο για όσους προσανατολίστηκαν επαγγελματικά στη μουσική ,αλλά και για όσους ακολούθησαν άλλα αντικείμενα σπουδών.Εκεί μάθαμε να λειτουργούμε ως κομμάτια ενός συνόλου με πνεύμα ομαδικότητας,συνεργασίας και να διοχετεύομε την ενέργεια της εφηβείας σε δραστηριότητες που τότε φαίνονταν όνειρα της ηλικίας,αλλά στην ουσία ήταν μαθήματα ζωής .» 
  Κάποια από τα παραπάνω θα τα διαπιστώσετε και σεις με το να τιμήσετε με
 την παρουσία σας την κοινή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν τα τρία
 Μουσικά Σχολεία ,Ρεθύμνου ,Ηρακλείου και Χανίων,την Τετάρτη 30 Μαρτίου,
στις 18.30 ,στο Ωδείο Ρεθύμνου.

                                       Από το Σχολείο

prosklisi.pdf    310.53 KB
mousiko.pdf    374.91 KB
Μουσική_πανδαισία_στο_Ωδείο_Ρεθύμνου__ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ_ΝΕΑ.mht    760.72 KB
 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου