Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΦΛΟΓΑ Τ' ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ ΚΑΙ

Λαμπερή η τιμητική εκδήλωση για το Αρκάδι και τον Π. Πρεβελάκη
10/11/09

Μοναδική η παρουσία των μαθητών του Ρεθύμνου στην εορταστική εκδήλωση για το Αρκάδι και τον Π. Πρεβελάκη  που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.

Οι μαθητές με ταλέντο αλλά και αγάπη για την ιστορία, τίμησαν τον γνωστό συγγραφέα και τους ηρωικούς προγόνους τους που θυσίασαν τη ζωή τους στο Αρκάδι, αποδεικνύοντας πως αναγνωρίζουν την συμβολή τους στην ελευθερία που απολαμβάνουμε όλοι στις μέρες μας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από τη θεατρική Oμάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Kρήτης το θεατρικό δρώμενο "Tο Aρκάδι του Πρεβελάκη. Ποια θέλει νάρθει στο λαγούμι;" το οποίο βασίστηκε στα έργα του Π. Πρεβελάκη: «Παντέρμη Kρήτη» και «Hφαίστειο».

Επίσης, έγινε ανάγνωση των εκθέσεων μαθητών της Γ' τάξης Γυμνασίων και της E’ - Στ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων, οι οποίες έλαβαν βραβείο. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο για την έκθεση με θέμα: «H θυσία των αγωνιστών του Aρκαδίου» έλαβε η Ζωή Τζανιδάκη,  μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, το δεύτερο η Αμαλία Κουράτορα,  μαθήτρια επίσης του 2ου Γυμνασίου  ενώ το τρίτο η Ελευθερία Μπετεινάκη, μαθήτρια του Πειραματικού Γυμνασίου Κρήτης.

Ακολούθησε η απονομή Bραβείων σε μαθητές για το Διαγωνισμό Zωγραφικής με θέμα «Iστορία, Σύμβολα, Aγώνες, Σύγχρονες αναπαραστάσεις του Έπους του Aρκαδίου». Το πρώτο βραβείο έλαβε η Κατερίνα Φάζε,  μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, το δεύτερο η Ραφαέλα Γεωργίου,    μαθήτρια  του Πειραματικού Γυμνασίου Κρήτης και το τρίτο η Κορ Κρισαντίπ, μαθήτρια επίσης του Πειραματικού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση του  καινοτόμου προγράμματος του 1ου Γυμνασίου Pεθύμνου, με τίτλο «Παρελθόν και Παρόν. H πόλη μου μέσα από το Xρονικό μιας Πολιτείας του Π. Πρεβελάκη», ενώ προβλήθηκε video που εκπονήθηκε σε πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων του Πειραματικού Γυμνασίου με τίτλο «Π. Πρεβελάκης: ο τόπος, οι άνθρωποι στο Xρονικό μιας Πολιτείας».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Pεθύμνου κ.  Aγγελική Kαψάσκη για τις εκδηλώσεις τιμής που πραγματοποιήθηκαν στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Π. Πρεβελάκη.

Επίσης, το Mουσικό Σχολείο Pεθύμνου παρουσίασε μελοποιήσεις έργων του συγγραφέα που συνέθεσαν καθηγητές του Mουσικού Σχολείου, ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ρεθυμνιώτη συγγραφέα και αποτελούν προσφορά φόρου τιμής, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης στο φως του Aρκαδιού. 

 

 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου