Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πρόταση κατασκευής Μουσικού Σχολείου στο οικόπεδο Φραγάκη
29/12/09

Η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου στο οικόπεδο Φραγάκη στον Κουμπέ, περιλαμβάνεται μεταξύ των προτάσεων για τη σχολική στέγη στην επικαιροποίηση του πενταετούς προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου που θα αποσταλεί στα υπουργεία Υποδομών και Παιδείας.
Το οικόπεδο Φραγάκη που πριν από λίγες μόνο μέρες πέρασε στα χέρια του δήμου Ρεθύμνου, προοριζόταν εδώ και χρόνια για την ανέγερση σχολικής μονάδας, καθώς η κατάσταση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.
Τώρα που και επίσημα ανήκει στο δήμο και που επιπλέον τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Μουσικό σχολείο είναι πολλά και σημαντικά, κρίθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο ότι η καλύτερη λύση είναι να ανεγερθεί εκεί το Μουσικό σχολείο και όχι κάποιο άλλο σχολείο δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης.
Αυτό όπως αποφασίστηκε, προτείνεται να ανεγερθεί στο Σταυρωμένο του δήμου Αρκαδίου, στο οικόπεδο που καταρχήν προοριζόταν για το Μουσικό Σχολείο, αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή ως μικρό.
Παράλληλα επικαιροποιήθηκε η πρόταση ανέγερσης γυμνασίου – λυκείου και δημοτικού σχολείου στο Ατσιπόπουλο, καθώς και του Πειραματικού νηπιαγωγείου για το οποίο υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη, ενώ αποφασίστηκε να γίνει η μελέτη για την κατασκευή αιθουσών πάνω από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου λυκείου όπως είχε προτείνει ο ΟΣΚ.
Πάντως αναφορικά με το θέμα του Μουσικού σχολείου και της πρότασης για το οικόπεδο Φραγάκη υπήρξαν αντιδράσεις. Η ΕΛΜΕΡ ήταν εξ αρχής επιφυλακτική εκτιμώντας πως πρέπει να γίνει διαβούλευση προκειμένου να αποφασιστεί τι σχολείο (γενικό ή ειδικό) πρέπει να κατασκευαστεί εκεί, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης.
Σχολιάζοντας τη σχετική χθεσινή απόφαση της σύσκεψης – στην οποία δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης - ο προεδρος της ΕΛΜΕΡ Ευθύμης Καρουζάκης, σημειώνει: «Δεν δεχόμαστε για θέματα που μας απασχολούν σοβαρά και καιρό να λαμβάνονται αποφάσεις εν μια νυκτί. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεξοδικής διαβούλευσης ανάμεσα στους φορείς».
Το επιχείρημα πάντως για την πρόταση ανέγερσης μουσικού σχολείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο – όπως συμφώνησαν οι παριστάμενοι – είναι πως τα ειδικού τύπου σχολεία πρέπει να βρίσκονται εντός των πόλεων, διότι έτσι εξυπηρετούν και τα παιδιά της πόλης και τα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτά από την επαρχία. 
Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Νομάρχη Ρεθύμνου Γιώργου Παπαδάκη, συμμετείχαν η αρμόδια αντινομάρχης κ. Γιάννα Κεφαλογιάννη Μπιρλιράκη, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Γεροποτάμου, Φοίνικα, Ανωγείων και εκπρόσωποι όλων των Δήμων του Νομού, του Πανεπιστημίου, οι Δ/ντες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Συνδικαλιστές από το χώρο της εκπαίδευσης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η γνωμοδότηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας ότι τα Μουσικά Σχολεία πρέπει να βρίσκονται εντός της πόλης, προκειμένου να μην έχουν μελλοντικά φθίνουσα πορεία, οδήγησε το Δήμο Ρεθύμνης στην προσφορά του οικοπέδου Φραγάκη για την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου. Η προσφορά αυτή συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη και με ομόφωνη απόφαση έγινε αποδεκτή.

 

 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου