Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Κανταναλέοντος 10
Τηλ. 2831027553
Fax 2831050216
www.msr.edu.gr


Προς τους γονείς
     των μαθητών της Στ΄ Τάξης
                                                                            

 των Δημοτικών Σχολείων
                                                                                 

Νομού  Ρεθύμνης

 

Θέμα: Εισαγωγή μαθητών στην Α΄τάξη Μουσικού Γυμνασίου
Ρεθύμνου για το σχολικό έτος 2011-2012


 Θεωρήσαμε καλό να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες για το Μουσικό Γυμνάσιο, τώρα που τα παιδιά σας ετοιμάζονται να αλλάξουν εκπαιδευτική βαθμίδα και να έρθουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στο Ρέθυμνο εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί Μουσικό σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο).
Στόχος του Σχολείου αυτού είναι η μουσική κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν ως επάγγελμα τη μουσική, χωρίς να υστερούν και σε γενική μόρφωση, αν θέλουν να ασκήσουν και ένα άλλο επάγγελμα.
Το Σχολείο λειτουργεί από 08:30-15:30 σε δύο κύκλους μαθημάτων.
Α) Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Β) Μαθήματα Μουσικής Παιδείας
Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας περιλαμβάνονται όλα τα μαθήματα που διδάσκονται και στα άλλα Γυμνάσια. 
Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας περιλαμβάνονται υποχρεωτικά Πιάνο και Λύρα και κατ’ επιλογή άλλο ένα όργανο της προτίμησης του μαθητή(κιθάρα, ακορντεόν, κλαρίνο, σαξόφωνο, τρομπόνι, βιολί, κρουστά, ούτι κ.α.)
Επίσης διδάσκονται και θεωρητικά μαθήματα Μουσικής (αρμονία, Dictee, σολφέζ, ιστορία και μορφολογία μουσικής, οργανογνωσία, μουσικοί πολιτισμοί), Βυζαντινή μουσική, Υμνολογία και παραδοσιακή μουσική. Τα παιδιά επίσης συμμετέχουν υποχρεωτικά σε κάποιο σύνολο, χορωδιακό ή οργανικό (παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία, ευρωπαϊκή ορχήστρα και χορωδία,μικρα μουσικά σύνολα).
Στο σχολείο μας διδάσκονται ακόμα και μαθήματα χορού, θεάτρου, καλλιτεχμικά, Ιστορία Τέχνης.
Οι απόφοιτοι του λυκείου μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.
Μπορούν ακόμα μετά από εξετάσεις που γίνονται κάθε Σεπτέμβρη σε επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, να αποκτήσουν πτυχία: Ειδικό Αρμονίας, Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων. Τα πτυχία αυτά είναι ισότιμα των Ωδείων και χορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας μόνο σε απόφοιτους των Μουσικών Λυκείων.
Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία μεταλυκειακών τμημάτων 2τους φοίτησης, απ’ όπου οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων θα παίρνουν πτυχία διαβαθμισμένα, ισότιμα των ευρωπαϊκών.
 Το Μουσικό Σχολείο είναι ένας σύγχρονος θεσμός που παρέχει πολύπλευρη μόρφωση με βάση την αισθητική παιδεία και κυρίως τη Μουσική. Μην ξεχνάμε ότι μορφωμένος άνθρωπος είναι και αυτός που μπορεί να παράγει καλό έργο με το λόγο, τους ήχους, την εικόνα και την κίνηση.
Κύρια φροντίδα διδασκόντων και γονέων του σχολείου μας είναι να διαπλάσουμε ανθρώπους μορφωμένους με γνώση και γνώμη υπεύθυνη και με ευαισθησία απέναντι στον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Και η Μουσική βοηθάει πολύ στην κατεύθυνση αυτή…
Για να εγγραφεί ένα παιδί στο Μουσικό Γυμνάσιο θα πρέπει να κάνει αίτηση στο σχολείο το Μάιο μήνα για να συμμετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις που θα γίνουν σε ημερομηνία που θα οριστεί ανάμεσα 15-30 Ιουνίου. Οι εξετάσεις που είναι πολύ απλές, έχουν ως στόχο να διαπιστώσουν τη μουσική ακουστική ικανότητα, την κλίση προς τη μουσική και την αισθητική ευαισθησία. Δεν είναι απαραίτητες, δηλαδή, οι μουσικές γνώσεις και η γνώση κάποιου οργάνου.
Οι μαθητές μεταφέρονται στο σχολείο (πρώην Ορφανοτροφείο)δωρεάν και σιτίζονται στο σχολείο με έξοδα του δημοσίου.
Θα είναι μεγάλη τιμή για μας αν μας εμπιστευτείτε τη μόρφωση των παιδιών σας και έχετε τη διαβεβαίωση μας ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες σας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 

 


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ. 28310 27553 ή ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του σχολείου μας www.msr.edu.gr

 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου