Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  ΘΕΜΑ: " 2o Επιστημονικό Συνέδριο και η 4η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων "
Δελτίο τύπου

Ολοκληρώθηκε µε µεγάλη επιτυχία το τριήµερο 28, 29 και 30 Μαρτίου, στη Μυτιλήνη, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, µε τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια του τριηµέρου διοργανώθηκαν:

Το 2o Επιστηµονικό Συνέδριο µε θέµα: Μουσική Παιδεία & Μουσικά Σχολεία
 
Στόχοι και διαδροµές των µαθητών των Μουσικών Σχολείων που έγινε στο Αµφιθέατρο του Τµήµατος Γεωγραφίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου κατά το διήµερο Παρασκευή και Σάββατο 28 και 29 Μαρτίου και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 γονείς, καθηγητές και µαθητές. Σ’ αυτό συµµετείχαν ως εισηγητές καθηγητές από την Τριτοβάθµια (από τα τµήµατα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστηµίων Μακεδονίας και Ιονίου και το τµήµα παραδοσιακής µουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου), από τη Β΄βάθµια εκπαίδευση (Σύµβουλοι µουσικής από Αττική και Πελοπόννησο, διευθυντές από τα Μουσικά Σχολεία Μυτιλήνης, Ρόδου, Χίου και Ιλίου Αττικής, καθηγητές από τα Μουσικά Σχολεία Ιλίου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Παλλήνης, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου, Κέρκυρας, Τρίπολης, Μυτιλήνης, Καλαµάτας και Πειραιά).

  • Η 4η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης, που έγινε στο ίδιο αµφιθέατρο του Πανεπιστηµίου, το Σάββατο 29 Μαρτίου το απόγευµα. Σ’ αυτήν παρευρέθησαν 50 εκπρόσωποι από 30 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας, συζήτησαν κατέθεσαν
  • Η Μουσική Εκδήλωση, το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαρτίου, µε τους µαθητές των Μουσικών Σχολείων Μυτιλήνης, Ρόδου και Χίου, οι οποίοι µάγεψαν µε τη µουσική τους ακροατές του γεµάτου Nηµοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Το τριήµερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου, µε την παράθεση αποχαιρετιστήριου γεύµατος – γλεντιού, κάτω από τις παραδοσιακούς ήχους κορυφαίων µουσικών πό την παράδοση της Μυτιλήνης µε επικεφαλής τον Σόλωνα Λέκα. Μετά το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε οµόφωνα η παρακάτω απόφαση:

Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα:

  • του Υπουργείου Εµπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου
  • του Nήµου Μυτιλήνης
    Με τιµή για το N.Σ
    Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραµµατέας
    Ζ. Φωτιάδης Αν. Καρκάνης
    6978-395703 6936-621300
    [email protected] [email protected]

Πανελλήνια Ένωση
Γονέων Μουσικών Σχολείων
Τ.Θ. 3804 - 10210 ΑΘΗΝΑ
www.musika.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 
Αντιπρόσωποι Συλλόγων Γονέων από τα Μουσικά Σχολεία όλης της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν την Μυτιλήνη, στις 28, 29 και 30 Μαρτίου 2008, όπου:

  1. Συµµετείχαν ενεργά στο 2ο συνέδριο σκέψης και προβληµατισµού, στο οποίο εκπαιδευτικοί της µουσικής και των τριών βαθµίδων της εκπαίδευσης, µαζί µε εκπροσώπους µαθητών Μουσικών Σχολείων και των γονέων τους, διατύπωσαν ενδιαφέρουσες και εµπεριστατωµένες απόψεις, σχετικά µε την ιστορική διαδροµή των Μουσικών Σχολείων, το σηµερινό καθεστώς σε αυτά και την µελλοντική προοπτική τους.
     
    Τις απόψεις αυτές, µαζί µε τις απόψεις του 1ου συνεδρίου της Ξάνθης, θα αξιοποιήσει η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, στη διαρκή προσπάθειά της για διεκδίκηση σύγχρονων παιδαγωγικών λύσεων στα ζητήµατα των Μουσικών Σχολείων, αποδεικνύοντας µάλιστα ότι τα αιτήµατά της δεν αποτελούν αυθαίρετη συνθηµατολογία ή ευχολόγιο, αλλά αντιθέτως βασίζονται σε επιστηµονική τεκµηρίωση και στην πολυετή ελληνική και διεθνή εµπειρία.

    Προσδοκία και επιδίωξη των συµµετεχόντων γονέων, µαθητών και εκπαιδευτικών είναι οι απόψεις αυτές να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο οφείλει να δροµολογήσει κατάλληλες λύσεις, στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης και αναβάθµισης της λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων, µέσα από διάλογο µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς.
  2. Οι αντιπρόσωποι συµµετείχαν, επίσης, στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης, στην οποία επιβεβαίωσαν τη διαπίστωσή τους ότι:

    Ο θετικός, ως σύλληψη πολυδιάστατος θεσµός των Μουσικών Σχολείων, όπου εκτός από την παιδαγωγική του διάσταση, συµβάλλει στην ψυχική καλλιέργεια των µαθητών και τους προσδίδει την ανάλογη κουλτούρα, εξακολουθεί να αντιµετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήµατα, ελλείψεις και αδυναµίες.
     
    Τα προβλήµατα πού αντιµετωπίζουν τα µουσικά σχολεία, πηγάζουν από την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία, πού χαρακτηρίζεται από:

 

  1. Το χαµηλό ποσοστό των δαπανών πού δίνεται για την παιδεία.
  2. Από την προσπάθεια παραχώρησης της εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τοµέα, αντιµετωπίζοντας την παιδεία ως εµπόρευµα και όχι ως δηµόσιο κοινωνικό αγαθό
  3. Από την εφαρµογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στην εκπαίδευση, (ωροµίσθιοι και αναπληρωτές καθηγητές εκπαίδευσης).
  4. Από την ιδιωτικοποίηση των σχολικών µονάδων βάζοντας του ιδιώτες στην εκµετάλλευση των σχολικών κτηρίων, µέσα από την θεσµοθέτηση των ΣNΙΤ (Σύµπραξη Nηµόσιου ιδιωτικού τοµέα.)
  5. Ειδικότερα για την εκπαίδευση στα µουσικά σχολεία η Γενική συνέλευση των αντιπροσώπων εκτιµά ότι, 20 χρόνια µετά την καθιέρωση του θεσµού, τα προβλήµατα εκτείνονται σε πολλούς τοµείς, όπως κυρίως:
  • τη µη εφαρµογή του υφισταµένου νοµικού πλαισίου αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισµού του,
  • την έλλειψη µελετηµένων αναλυτικών προγραµµάτων και διδακτικών βιβλίων,
  • την ακαταλληλότητα των περισσοτέρων κτηρίων και της υλικοτεχνικής υποδοµής,
  • την προβληµατική λειτουργία των Μουσικών Σχολείων λόγω του ότι αυτή βασίζεται σε καθηγητές διαφόρων κατηγοριών και «ταχυτήτων».
     
    Επ’ αυτού, η ΓΣ τονίζει ότι µόνη αποδεκτή λύση είναι η προκήρυξη και άµεση κάλυψη των απαραίτητων οργανικών θέσεων για καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, γενικής και µουσικής παιδείας.

Επίσης, ότι η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό δυναµικό, ιδίως της παραδοσιακής µουσικής, το οποίο έχει προσφέρει σηµαντικά στα Μουσικά Σχολεία, αλλά τώρα εκδιώκεται από αυτά καθώς - χωρίς δική του ευθύνη - στερείται κατάλληλων τίτλων σπουδών. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παράσχει παιδαγωγική και άλλη επιµόρφωση, που θα οδηγήσει στη χορήγηση κατάλληλων τίτλων σπουδών στους εκπαιδευτικούς αυτούς, «εµπειροτέχνες» και «ωδειακούς».

Οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων διατύπωσαν προτάσεις σε ζητήµατα όπως:

  • την αναγκαιότητα νοµοθετικής κατοχύρωσης του ενιαίου λειτουργικού χαρακτήρα των Μουσικών Σχολείων,
  • τη διαβάθµιση της Μουσικής Παιδείας σε α΄ βάθµια και β΄ βάθµια εκπαίδευση στην Ελλάδα και βάσει αυτής τη διενέργεια εξετάσεων από το Υπουργείο Παιδείας, για τη χορήγηση τίτλων πιστοποίησης µουσικών γνώσεων,
  • την εφαρµογή του προγράµµατος µουσικής προπαιδείας στα δηµοτικά σχολεία, όπως ο νόµος ορίζει, αφού αυτό αποτελεί το καταλληλότερο «φυτώριο» για τα Μουσικά Σχολεία,

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:

  • η Πανελλήνια Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων των ανά την Ελλάδα Μουσικών Σχολείων να συνεχίσουν να καθιστούν αισθητή την παρουσία και τις δίκαιες απαιτήσεις τους προς την Πολιτεία, µέχρι τα Μουσικά Σχολεία να λειτουργούν πραγµατικά µε προδιαγραφές ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα,
  • να παροτρύνει τους Συλλόγους Γονέων να εντείνουν τη συντονισµένη δράση τους και την αµφίδροµη σχέση τους µε την Πανελλήνια Ένωση, ώστε τα ζητούµενα της δράσης αυτής να προωθούνται µε µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων αποφάσισαν οµόφωνα:

Να µην ανεχθούν ούτε στιγµή πλέον την απαράδεκτη κατάσταση που η Πολιτεία παραβαίνοντας νόµους και αρχές - επιβάλλει στα Μουσικά Σχολεία, αφού αυτά παγίως ξεκινούν τη σχολική χρονιά µε εντελώς ανεπαρκή στελέχωση.

Προτείνουν, λοιπόν, στους Συλλόγους Γονέων όλων των Μουσικών Σχολείων από τώρα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σαν σύλλογοι ξεχωριστά αλλά και σαν Ένωση, µε επιστολές και κινητοποιήσεις, χάπενινγκ και να διεκδικήσουµε την λύση των προβληµάτων. Πρέπει να αναγκάσουµε την Πολιτεία να µας λύσει τα προβλήµατα.

Η απόφαση αυτή απαιτείται να υλοποιηθεί από όλους τους συλλόγους, όχι µόνο σαν ψήφισµα αλλά και σαν πράξη.

Το Διοικητικό Συµβούλιο της Ένωσης εξουσιοδοτείται να προγραµµατίσει πρόγραµµα εκδηλώσεων και αντιδράσεων για κάθε περιοχή και συνολικά για όλη την Ελλάδα, για την λύση των προβληµάτων.

H Γενική Συνέλευση υποστηρίζει την ενεργητική και δυναµική συµµετοχή των Συλλόγων Γονέων των Μουσικών Σχολείων στις γενικότερες διεκδικήσεις για καλύτερη δηµόσια δωρεάν εκπαίδευση, ιδίως όπως εκφράσθηκαν αγωνιστικά φέτος από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, µαζί µε τις τοπικές Ενώσεις, τις Οµοσπονδίες και την Ανώτατη Συνοµοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος.

 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου