Αρχική | Το σχολείο μας | Νέα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

 

Πορεία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου
24/11/10

Με τα μουσικά τους όργανα τραγούδησαν χθες το χάλι της παιδείας οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, που διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.
Μετά τους μαθητές των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης πήραν τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου τα οποία έχοντας στο πλάι τους εκπαιδευτικούς και γονείς βγήκαν στους δρόμους κάνοντας γνωστό σε όλους ότι την εποχή του ΔΝΤ ακόμη και τα αυτονόητα καταργούνται. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου ακόμη περιμένουν καθηγητές μουσικής, ενώ τα μουσικά όργανα του σχολείου δεν επαρκούν και όσα υπάρχουν δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε.
Οι μαθητές και οι γονείς ζητούν επίσης να παρέχονται δωρεάν από το υπουργείο παιδείας τα βιβλία μουσικής πού σήμερα τα αγοράζουν(!) και αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό, αφού το κάθε ένα κοστίζει περίπου 10 ευρώ και σε κάθε τάξη πρέπει να αγοράζουν 12-15 βιβλία.
Παράλληλα παραμένει το θέμα του στεγαστικού προβλήματος αφού το κτήριο είναι ακατάλληλο και μικρό για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου με συνέπεια να γίνονται μαθήματα…παντού. Σε διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, ακατάλληλους χώρους εν γένει.
Τα παιδιά ξεκίνησαν τη μουσική πορεία διαμαρτυρίας από το σχολείο τους κι έκαναν την πρώτη τους στάση στο δημαρχείο όπου παρέδωσαν το ψήφισμα της σχολικής κοινότητας. Οι μαθητές τραγούδησαν και έστησαν χορό έξω από το δημαρχείο σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία και στη συνέχεια πήγαν στη Δ/νση Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης και στη Νομαρχία για να παραδώσουν το ψήφισμα, λαμβάνοντας τα θερμότερα σχόλια για την κινητοποίησή τους.
«Ζητάμε την ανέγερση νέου κτηρίου και ζητάμε βέβαια δωρεάν παιδεία γιατί αυτή τη στιγμή εμείς πληρώνουμε τα βιβλία μουσικής παιδείας. Θέλουμε μόνιμους καθηγητές μουσικής που ακόμη δεν έχουν έρθει. Υπάρχουν παιδιά που την ώρα που έχουν μάθημα μουσικών οργάνων κάνουν κενό», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους η πρόεδρος του δεκαπενταμελούς Θεανώ Κρουστογιάννη εκπροσωπώντας τους συμμαθητές της.
Η ίδια μιλώντας για το κόστος των βιβλίων που επιβαρύνει μια οικογένεια, εξήγησε πως ένας μαθητής πρώτης γυμνασίου θα πρέπει να δώσει μόνο για ένα βιβλίο, βυζαντινής μουσικής για παράδειγμα, 8-10 ευρώ.Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Πλαρινός, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του μουσικού σχολείου τόνισε πως οι οικογένειες σε ό,τι έχει να κάνει με τα μαθήματα μουσικής πληρώνουν τα πάντα. «Δεν μας παρέχεται απολύτωςτίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Από 50 έως 70 ευρώ μας είπε ότι κοστίζουν συνολικά τα βιβλία συν βέβαια ό,τι επιπλέον χρειάζεται για την αγορά μουσικών οργάνων, παρτιτούρων και ότι προκύπτει. Επίσης σημειώνει πως σε εβδομαδιαία βάση οι χαμένες ώρες είναι 250.
«Από τη στιγμή που το κράτος δέχεται να παρέχει ένα ειδικό σχολείο, πρέπει να το υποστηρίζει. Πρέπει επίσης να βεβαιώνει ότι τα παιδιά έκαναν 6 χρόνια μουσική, ούτε αυτό το κάνει, ούτε καν μόρια για μουσική σχολή δεν δίνει».

 

 

 

 

Σε εκκρεμότητα το κτηριακό
Σε ό,τι αφορά το κτηριακό θέμα του σχολείου εκκρεμεί από το 2008 το εξώδικο προς τη διεύθυνση από το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών Κρήτης, το οποίο ωστόσο ανήκει στο υπουργείο παιδείας, και καλεί το σχολείο να εγκαταλείψει το κτήριο.
Φέτος, όπως λέει ο κ. Πλαρινός επικοινώνησαν από το Κέντρο με το σχολείο ζητώντας ενοίκιο και το σχολείο τους παρέπεμψε στο υπουργείο παιδείας και έκτοτε δεν υπάρχει κάτι νεώτερο.
Μαθητές, γονείς και διεύθυνση ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για νέο κτήριο.
Όπως σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου κ. Αντώνης Γεβετζής, βρίσκονται σε αναμονή των διαδικασιών ανέγερσης νέου κτηρίου, καθώς υπάρχει η δέσμευση από τον δήμο για το οικόπεδο Φραγάκη στον Κουμπέ, πως θα αξιοποιηθεί δηλαδή για την κατασκευή μουσικού σχολείου, έχει ενταχθεί και στον πενταετή προγραμματισμό της Νομαρχίας, ωστόσο μέχρι στιγμής η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.

 

 

 


Tο ψήφισμα του Μουσικού Σχολείου
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑΤΙ αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου δεν έχουμε μόνιμη στέγη, αλλά στεγαζόμαστε «προσωρινά» σε ένα παλιό, μικρό και ακατάλληλο κτήριο το οποίο δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας ενός σύγχρονου μουσικού σχολείου με συνέπεια να γίνονται μαθήματα σε γραφεία καθηγητών, διαδρόμους... και σε χώρους ακατάλληλους... Οι πολύ παλιές εγκαταστάσεις δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας...
ΓΙΑΤΙ αγοράζομε τα βιβλία μουσικής 12-15 τον αριθμό, προς δόξαν της «δωρεάν παιδείας».
ΓΙΑΤΙ δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, τέλος πρώτου τριμήουν, όσοι καθηγητές μουσικής χρειάζονται.
ΓΙΑΤΙ καταργήθηκαν η Ενισχυτική Διδασκαλία για το γυμνάσιο και η πρόσθετη διδακτική στήριξη για το λύκειο.
ΓΙΑΤΙ δεν έχουμε εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής.
ΓΙΑΤΙ τα μουσικά όργανα δεν επαρκούν και τα υπάρχοντα δεν συντηρούνται επαρκώς.
ΓΙΑΤΙ αν και διδασκόμαστε 6 χρόνια μαθήματα μουσικής επί 17 ώρες την εβδομάδα, δεν χορηγείται επίσημος και έγκυρος τίτλος μουσικών σπουδών
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
- Μόνιμη Στέγη σε κτήριο κατάλληλο για μουσικό σχολείο, με άμεση έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης σε οικόπεδο που προσφέρει ο Δήμος Ρεθύμνου και έχει εντάξει στο 5ετές πρόγραμμα η Νομαρχία.
- Δωρεάν βιβλία μουσικής
- Κάλυψη των οργανικών κενών με διορισμούς μόνιμων καθηγητών μουσικής, ώστε να αρχίζουν τα μαθήματα κανονικά στις 11 Σεπτέμβρη.
- Να λειτουργήσουν άμεσα η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
- Κάλυψη των αναγκών σε μουσικά όργανα και συντήρηση των παλαιών.
- Κατοχύρωση Μουσικών Σπουδών.

 

ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΑ  ΝΕΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

«Μουσική» πορεία διαμαρτυρίας από τους μαθητές
Αντιδρούν για τις ελλείψεις καθηγητών και ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις
Με λύρες, λαούτα και τουμπερλέκια βγήκαν χθες στους δρόμους οι μαθητές του μουσικού σχολείου Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες διδασκαλίας σε ένα ακατάλληλο κτίριο, για τις ελλείψεις καθηγητών αλλά και για τα βιβλία τα οποία τα παιδιά αναγκάζονται να αγοράσουν με προσωπικά τους έξοδα.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν χθες «μουσική πορεία διαμαρτυρίας» ξεκινώντας από το σχολείο τους και κατευθύνθηκαν στο δήμο και την νομαρχία παραδίδοντας ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον νομάρχη και τον δήμαρχο αντίστοιχα. Οι ίδιοι διεκδικούν ένα νέο σχολικό συγκρότημα που θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου σχολειού στο οποίο θα μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αξιοπρεπείς συνθήκες. Το μουσικό σχολείο μετρά ήδη 250 χαμένες ώρες διδασκαλίας αφού οι καθηγητές μουσικής στην πλειοψηφία τους δεν βρίσκονται στις θέσεις τους, ενώ μεταξύ των αιτημάτων τους βρίσκεται και η άμεση λειτουργία των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
Η Θεανώ Κωστογιάννη, πρόεδρος δεκαπενταμελούς του μουσικού σχολείου μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Ζητάμε μόνιμη στέγη για το μουσικό σχολείο με άμεση έναρξη των εργασιών ανέγερσης σε οικόπεδο που προσφέρει ο δήμος Ρεθύμνου και συγχρόνως ζητάμε δωρεάν παιδεία, διότι εμείς πληρώνουμε τα βιβλία μας και επίσης απαιτούμε να ενισχυθεί με καθηγητές μουσικής το σχολείο μας, αφού είμαστε ήδη στον Νοέμβριο και δεν έχουν έρθει ακόμα καθηγητές».
Ο Αντώνης Γεβετζής, διευθυντής μουσικού σχολείου Ρεθύμνου, τόνισε: «Τα προβλήματα του μουσικού σχολείου είναι γνωστά γιατί πολλές φορές τα έχουμε πει αλλά απ΄ ό,τι δείχνουν τα πράγματα σε ώτα μη ακουόντων. Το κτιριακό δεν έχει προχωρήσει όσο θα μπορούσε να είχε προχωρήσει. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που έχει ιδρυθεί και θα περιμέναμε τουλάχιστον να έχουμε χώρους κατάλληλους για να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας, όπως πρέπει σε ένα μουσικό σχολείο.

Εκατό ευρώ περίπου
στοιχίζουν τα βιβλία
της μουσικής,
τα οποία πληρώνουν
οι ίδιοι οι μαθητές
Βαθιά το χέρι στην τσέπη όμως καλούνται να βάλουν οι γονείς τα παιδιά των οποίων επέλεξαν το μουσικό σχολείο για τις σπουδές τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι βιβλία μουσικής και παρτιτούρες και συν τοις άλλοις όπως υποστηρίζουν στο τέλος των εξαετών σπουδών τους δεν παίρνουν ούτε μια στοιχειώδη βεβαίωση. Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου είπε: «Πέρα από το κτιριακό, υπάρχει και πρόβλημα με τα βιβλία, τα οποία αναγκάζονται να αγοράζουν οι μαθητές και είναι κρίμα μέσα σε όλα αυτά που ακούγονται για την δωρεάν παιδεία οι μαθητές να αγοράζουν δέκα με δεκαπέντε βιβλία. Επιπλέον, οι μαθητές ενώ κάνουν έξι χρόνια μουσική με 17 ώρες την εβδομάδα δεν παίρνουν ένα τίτλο, ο οποίος να επιβεβαιώνει ότι έχουν κάνει μουσικές σπουδές. Δικαιολογημένα λοιπόν διαμαρτύρονται και βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν προκειμένου η πολιτεία να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Ο δήμος παραχωρεί ένα οικόπεδο στον Κουμπέ όμως οι διαδικασίες δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του μουσικού σχολείου, Χαράλαμπος Πλαρινός ανέφερε: «Πληρώνουμε τα πάντα από την τσέπη μας. Είναι ένα κόστος που ξεκινά από τα πενήντα με εξήντα ευρώ για τα βιβλία για έξι χρόνια συν τα όργανα που χρειάζονται. Αν κάνει το παιδί πνευστά χρειάζεται επιστόμιο, παρτιτούρες, κόστη τα οποία τα ξέραμε, τα δεχόμαστε.
Όμως περιμέναμε να μας παρέχει και η πολιτεία κάτι. Δεν δίνουν καν ένα χαρτί στα παιδιά που να επιβεβαιώνει ότι έκαναν έξι χρόνια μουσική, δεν ζητάμε πτυχία αλλά τουλάχιστον μια βεβαίωση. Δεν δίνουν καν μόρια για μια μουσική σχολή, τα παιδιά δίδουν κανονικά εξετάσεις σε θέματα που βάζουν τα ωδεία και όχι το υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά στο κτιριακό, το σχολείο είναι απαράδεκτο και περιμένουμε ένα νέο σχολικό συγκρότημα, για το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει ενταχθεί στον πενταετή προγραμματισμό της νομαρχίας.
Για τους καθηγητές αυτό που ξέρω είναι ότι μέχρι πριν τις εκλογές είχαμε 250 ώρες την εβδομάδα χαμένες. Δεν μπορούμε λοιπόν να μην διαμαρτυρηθούμε για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να μιλάμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία η οποία δεν προσφέρεται καν σε κατάλληλους για εκπαιδευτική διαδικασία χώρους».

 
 
© 2008 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου