ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, υπήρξε μέρα σταθμός για το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρεθύμνου. Το σχολείο κάλεσε το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Νέων Αιτούντων Άσυλο, που βρίσκεται στα Ανώγεια. Πρόκειται για 20 παιδιά, πρόσφυγες, προερχόμενα από Νιγηρία, Αφγανιστάν, Κονγκο, Γουινέα και άλλες χώρες Αφρικής και Ασίας που με συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, φιλολόγου και μεταφραστή χωρίστηκαν σε ομάδες, αντάλλαξαν εμπειρίες, γνωρίστηκαν με τους μαθητές, συνεργάστηκαν, έφαγαν μαζί, έγιναν φίλοι. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερα ευάλωτη ιστορία μεταναστών, είδαν και άκουσαν μαρτυρίες από παιδιά της ηλικίας τους που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να συνοδεύονται από τους κατά νόμο ή έθιμο υπευθύνους για την επιμέλειά τους. Προέρχονταν από συνθήκες πολέμου και εμφύλιες διαταραχές, έχουν χάσει τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους και έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Τα παιδιά μας στην αρχή ήταν καχύποπτα, όμως μετά το μεσημέρι έπαιξαν, τραγούδησαν και πιασμένα χέρι- χέρι κατάλαβαν με τον καλύτερο τρόπο πώς πρέπει να εξαλειφθούν οι φυλετικές διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός. Το πρόγραμμα για να ολοκληρωθεί πρέπει να ανταποδώσουμε την επίσκεψη στα Ανώγεια. Ήδη οι μαθητές μας περιμένουν πώς και πώς τη μέρα για να συναντήσουν τους φίλους τους.
Γ. Γεωργιάδου, φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου
ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, υπήρξε μέρα σταθμός για το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρεθύμνου. Το σχολείο κάλεσε το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Νέων Αιτούντων Άσυλο, που βρίσκεται στα Ανώγεια. Πρόκειται για 20 παιδιά, πρόσφυγες, προερχόμενα από Νιγηρία, Αφγανιστάν, Κονγκό, Γουινέα και άλλες χώρες Αφρικής και Ασίας που με τους συνοδούς τους Ιωάννα Κύρου( κοινωνικής λειτουργού) και Κατερίνας Βρέντζου( φιλολόγου) και του διεργηνέα Τζον Μιρζάι, χωρίστηκαν σε ομάδες, αντάλλαξαν εμπειρίες, γνωρίστηκαν με τους μαθητές, συνεργάστηκαν, έφαγαν μαζί, έγιναν φίλοι. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερα ευάλωτη ιστορία προσφύγων, είδαν και άκουσαν μαρτυρίες από παιδιά της ηλικίας τους που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να συνοδεύονται από τους κατά νόμο ή έθιμο υπευθύνους για την επιμέλειά τους.
Μάθαμε τους λόγους που τους οδήγησαν στο μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς, τη φτώχεια, τη βία, τους πολέμους και τις εμφύλιες διαταραχές και διαμάχες, τα αντιδημοκρατικά πολιτικά καθεστώτα που τους έδιωξαν μακριά από την πατρίδα τους, ίσως για πάντα. Στη συνέχεια, ένα φορτηγό, μια βάρκα ή ένας «δουλέμπορος» τους οδήγησαν σε μια σανίδα σωτηρίας, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη ζωή ή το θάνατο. Ακολουθεί η σύλληψη από την αστυνομία, η φυλακή για ορισμένες μέρες ή μήνες και στο τέλος ο ξενώνας. Τα παιδιά έχουν χάσει τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους και έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Τα παιδιά μας στην αρχή ήταν καχύποπτα, όμως μετά το μεσημέρι έπαιξαν, τραγούδησαν και πιασμένα χέρι- χέρι κατάλαβαν με τον καλύτερο τρόπο πώς πρέπει να εξαλειφθούν οι φυλετικές διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός. Στα Ανώγεια κάποιοι δουλεύουν προσωρινά, κάποιοι άλλοι παρακολουθούν το σχολείο.
Το «Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο» ανήκει στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης από το 2011 με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαικού Ταμείου Προσφύγων. Το κέντρο φιλοξενεί τα 20 άτομα (ασυνόδευτους ανήλικους) και λόγω της ιδιαιτερότητας της ομάδας των διαμενόντων παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένα: α. Παροχή νομικής συνδρομής, β. Παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, γ. Παροχή διερμηνείας και δ. Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά γεμάτα όνειρα και με χαμόγελα ζωής και ελπίδας, ήταν πρόθυμα να γνωρίσουν, να μάθουν, να επικοινωνήσουν, να αγαπήσουν τη ζωή, έχοντας γλιτώσει από το θάνατο.
Την τελευταία εβδομάδα πριν κλείσουμε για Πάσχα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Κέντρο Φιλοξενίας στα Ανώγεια. Έτσι, με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και ανυπομονησία το Μουσικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Ρεθύμνου πραγματοποίησε την υποσχόμενη εκδρομή που έγινε πραγματικά με μεγάλη συγκίνηση και νότες μουσικές. Τα παιδιά τραγούδησαν, έπαιξαν και χόρεψαν. Είδαμε και θαυμάσαμε τα καλλιτεχνικά έργα (ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλουργικής) των καλών μας, πλέον, φίλων στα Ανώγεια, που ήταν εκτεθειμένα σε ειδικές αίθουσες. Τα παιδιά της Β’ Λυκείου παρουσίασαν την εργασία τους που αφορούσε την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τα παιδιά μοιράστηκαν και θαύμασαν τις διαφορετικές χορευτικές συνήθειες, είδαν αίθουσες στις οποίες κυριαρχούσαν γράμματα και λέξεις τελείως διαφορετικές από τις δικές τους. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Jamal, τον Hamid, τον Ramzan, τον Prince, τον Abbas, τον Lima, τον Rahman, τον Mouharam, τον Ali, τον Mashal, τον Moussa, τον Camara, τον Prince, τον Alex, το Θεόφιλο, από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Γκάμπια, το Κόνγκο, τη Γουινέα, τη Νιγηρία. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που πραγματοποιήσαμε αυτή την ανταλλαγή επισκέψεων. Νοιώθουμε πιο πλούσιοι, ξεπεράσαμε τα στερεότυπά μας και καταφέραμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες που έμεναν ερμητικά κλειστεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το μάθημα ζωής από όλο το σχολείο!
Γ. Γεωργιάδου, φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου